BIZTIBUK HEVEDERZÁR SZERELÉS 2. oldal

Előző oldal(kattintson rá…)
Biztibuk zárbetét:
5 – 5 pár csapos rendszerű saját tervezésű és gyártású zárbetét. A tervezésnél az osztrák csapszisztémát vettem alapul, melynek lényege, hogy 10 fajta 0,5 milliméterenkénti emelkedésű kódolt hengercsappal rendelkezik.
Hengercsap méretek 4,5 ; 5 ; 5,5 ; 6 ; 6,5 ; 7 ; 7,5 ; 8 ; 8,5 ; és 9 hosszúságban. A variációk száma :105-en = 100 000 variáció. A variációkat számítógép által készített listáról csináljuk.
A zárbetéteket kis szériában egyenként kézimunkával szereljük össze. Minőségbiztosítási okokból egyes alkatrészek eredeti Ge-Ge osztrák alkatrészek. Ilyenek a kuplung, a seeger-gyűrű, a rugók, a nirosta felfúrás elleni ház és hengercsapok.
A zárbetétben van oldalanként 4 darab extra kemény, felfúrás elleni csap is, ami 58-63 Rockwell keménységű. Ezek a csapok olyan kemények mint a csapágygolyó.
A finomnyitás elleni védelemről a többszörösen átfedett kulcsnyílás gondoskodik.
Nincs tudomásom róla, hogy valahol is betörtek volna a finomnyitással vagy a hevederzár felfeszítésével.
A zárbetétekhez eladáskor 3 db kulcsot adunk. A zárbetéteket ilyen kódkártyával látjuk el eladáskor. Ha a kódkártyára nincs ráírva semmi és nincs kilyukasztva akkor bíztos, hogy csak 3 db ilyen kulcs készült a zárbetéthez.
Kulcsmásoláskor a kódkártyára ráírjuk, hogy mikor hány kulcsot készítettünk és első alkalommal ki is lyukasztjuk a kódkártyát. Tehát a kódkártyán van nyilvántartva, hogy hány kulcs készült a zárbetéthez a 3 darab alapkulcson kívül.
Több vállalkozás is forgalmaz kódkártyával ellátott zárbetéteket, de nem mindegyik vállalkozásnak olyan egyértelmű a kulcsmásolás nyilvántartása mint a miénk.
Javasoljuk mindenkinek, hogy a hevederzárakhoz pótkulcsot ne a szerelőn keresztül rendeljenek,hanem a saját biztonságuk érdekében inkább utólag Ön saját maga vagy egy megbízható családtagja másoltasson kulcsot a megfelelő szaküzletben.
Csak így lehet 100% – ig biztos benne, hogy annyi kulcs készült el mint ahányat rendelt. Bár a szerelők többsége biztosan nem él vissza a nyilvántartás hiányosságaival, de elméletileg megtehetik. Mivel tudják a lakás címét is, ezért problémás lehet.
Ha mégis kénytelenek lennének valami oknál fogva idegenre bízni a kulcs másoltatást, úgy a szaküzlettől feltétlenül névre és címre szóló Áfa-s számlát kérjenek. A számlára írassák rá a kódkártya számát és legyen rajta az is elkülönítve, hogy hány darab kulcs készült a kódkártyához. Ugyanerre a szisztémára írassák rá a szerelővel, hogy csak a számlán szereplő mennyiségű pótkulcsot csináltatott. Írja alá és pecsételje is le. Ennek van némi visszatartó ereje a visszaélésektől.

Zárnyelvek:
A hevederzárak erősségét – szakszerű felszerelés esetén – elsősorban a zárnyelv teherbíró képessége határozza meg.
A mondás szerint „Minden lánc csak olyan erős, mint annak leggyengébb láncszeme”
Ez igaz a hevederzáraknál is. Gyenge zárnyelvvel nincs erős, pláne extra erős hevederzár.
Egyedüliként a Biztibuk hevederzárnál oldalanként 2-2 darab átmérő 18 mm-es köracélból készült, furat nélküli zárnyelv. Más típusú hevederzáraknak is van köracélból készült zárnyelvük, ám ezek közül egynek sem 18 mm-es a zárnyelve, hanem vékonyabb. Jellemzően több hevederzárnál csak oldalanként 2 darab 15 mm-es illetve oldalanként 3 darab 10 mm-es zárnyelv található.
Gondolom egyértelmű, hogy a vastagabb 18 mm-es, furat nélküli zárnyelv erősebb mint a 15 mm-es vagy a 10 mm-es zárnyelv, még akkor is ha azok is furat nélküliek…
De lássuk a számokat, mekkora a keresztmetszetük:
A 18 mm-es zárnyelvek oldalanként 2 darab = 508 mm²
A 15 mm-es zárnyelvek oldalanként 2 darab = 353 mm²
A 10 mm-es zárnyelvek oldalanként 3 darab = 236 mm²

Az arányok:
Tehát 508 mm² ː 353 mm² = 1,44 !! Ez azt jelenti, hogy a Biztibuk hevederzárak zárnyelveinek keresztmetszete 1,44 X közel másfélszer vastagabb, mint a 15 mm-es zárnyelvek.
Amennyiben a keresztmetszet furatot is tartalmaz a működő felületen, úgy ez az arány tovább romlik, mert a furatok legyengítik a zárnyelvek furaton túli részét.
Gondolom érthető, hiszen a furatok helyén a zárnyelvben nincs anyag.
A 10 mm-es zárnyelvek esetében:
Tehát 508 mm² : 236 mm² = 2,15 ! Ez azt jelenti, hogy a 18 mm-es zárnyelv több mint kétszer vastagabb!
A zárnyelvekkel kapcsolatos részleges számítások megtalálhatóak a MABISZ ajánlások után.

Végállás ütközők:
Csak a Biztibuk hevederzáraknak van a hazai gyártásúak közül végállás ütközőjük.
Azon kívül, hogy a végállás ütközőkkel be lehet állítani, hogy a hevederzár egy vagy két fordulatos tegyen, van egy nagyon fontos feladatuk;
A végállás ütközők megkönnyítik a felhasználóknak, hogy pontosan eltalálják nyitáskor vagy záráskor a zárbetét nyitósíkját. Amennyiben nincsenek végállás ütközők úgy a felhasználók rátermettségére van bízva a nyitósík eltalálása. Ez nem mindig könnyű feladat, főleg idősebb embereknek. Amennyiben néhány fokot téved úgy mind a kulcs mind a zárbetétben lévő alkatrészek károsodhatnak és a normális kopásnál sokkal gyorsabban elhasználódnak. A kulcsok az erőltetéstől elhajolhatnak akár el is törhetnek.
Különösen igaz ez a laponmart zárbetétek esetén, hiszen ott van olyan alkatrész ami rendkívül érzékeny erre. Ez főleg a lemezkékből készült alkatrészeknek az a része ami nyitáskor és záráskor a kulcson levő kis marásban -kígyómarásban – csúszkál.

A fogasléc:
A Biztibuk hevederzáraknak 2 darab acéllemezből készült belső fogazású erős fogasléce van. A fogasléc keretbe foglalja a hevederzárat működtető fogaskereket, így nem fordulhat elő, hogy lecsússzon a fogasléc a fogaskerékről. A fogaslécpár mindkét oldalon központosan hajtja a zárnyelveket.
A zárnyelvek mindig együtt mozognak, soha nem akadnak el és nem billennek ki a vízszintes síkból.
A Biztibuk hevederzár fogaslécei soha nem készülnek műanyagból!
Ha egy hevederzárnak műanyag fogasléce van vagy nyitáskor valamelyik nyelve lebillen, az a hevederzár biztosan nem Biztibuk készülék.
Ha Biztibuk hevederzár helyett más készüléket javasolnak kérdezzen rá, hogy acél lemezből van-e a fogasléce és a hevederzár zárásakor nem billen-e ki a zárnyelv.
Ha kihozzák a hevederzárat, ellenőrizze le ezeket!
A Biztibuk készüléknél könnyű ellenőrizni ezeket valamint a végállás ütközőket is mivel a          
Biztibuk hevederzárnak a hazai gyártásúak közül egyedüliként leszedhető burkolata van. Ha egy hevederzárnak nincs leszedhető burkolata az biztosan nem Biztibuk készülék.
A leszedhető burkolatoknak az az előnye, hogy maximum egy perc munkával le és felszerelhető – ezt a szerelő be is fogja mutatni –, hogy  leszerelés után minden belső alkatrész hozzáférhető, könnyen beállítható és az időszakos karbantartás – egy -két évente ajánlatos miden hevederzárnál –házilagosan elvégezhető, nem kell hozzá szerelőt hívni.
Ha mondjuk költözködéskor vagy festéskor esetleg a burkolat megsérülne üzletünkben lehet venni másik burkolatot. Nem kell az egész készüléket a burkolatcsere miatt szétszerelni, szintereztetni és újból összeszereltetni, beállítani.
A hazai gyártású készülékek közül egyedül a Biztibuk készüléket lehet egy  úgynevezett köztes elemmel kiegészítve felszerelni az ajtóra, a köztes elem nagyobb felületen fekszik fel mint egy felfogócsavar, így lényegesen nagyobb erőt tud a hevederzár feszítéskor az ajtó lapja elviselni. Ezt a módszert ajánljuk elsősorban a gyengébb szerkezetű műanyag ajtóknál valamint vékony lemezből készült keleti típusú „biztonsági” ajtóknál, azok utólagos hevederzárral történő megerősítésénél.

Zárbetét védőpajzs:
A Biztibuk hevederzárra jellemző a kör alakú, forgógyűrűvel ellátott védőpajzs a zárbetétet kívülről és az ajtólapon belül is védi. A védőpajzs és a rajta levő forgógyűrű – ami nyitáskor és záráskor a kulccsal együtt elfordul, acélból készül, és oldhatatlan kötéssel – az acéllemezből kialakított hevederzár testhez van hegesztve.
A védőpajzs az elmúlt harminc év alatt bebizonyította, hogy tökéletesen megvédi a benne levő zárbetétet, az egyik leggyakoribb betörési formától, a zárbetét eltörésétől. A védőpajzs ezen kívül megnehezíti a zárbetéthez való hozzáférést, így védi a zárbetétet többfajta betörési módszertől: a letapogatástól, rezegtetéstől és a zárbetét felfúrástól is.
Itt jegyezzük meg, hogy az általunk kitalált és gyártott védőpajzsot egy másik cég finoman szólva leutánozta, külső formájában a Biztibuknál alkalmazott jellegzetes és egyedi védőpajzshoz nagy mértékben hasonlító alakúra képezte ki. Valószínűleg azért mert ezt a védőpajzsot találta a legjobbnak.
A két védőpajzs között a leglényegesebb különbség az, hogy a Biztibuk hevederzáron a védőpajzs a hevederzártesthez masszívan oda van hegesztve.
A másik hevederzárnál feltehetően a hegesztés nem volt megoldható, mert ott a zártest puha fémből, alumíniumból készült. A védőpajzsot ezért csak két kisebb csavarral tudták rögzíteni a zártesthez. Biztibuk készüléken levő – lefeszíthetetlenül erős hegesztések a hevederzáron – felszerelés előtt jól láthatók, ezért szemrevételezéssel is megállapítható, hogy Biztibuk hevederzárról vagy valamilyen más, utánzott termékről van-e szó.
Ha ön Biztibuk készüléket szeretne venni, kérdezzen rá arra, hogyan van rögzítve a védőpajzs a hevederzárra. Amikor a hevederzárat kihozzák felszerelés előtt ellenőrizze, hogy a hegesztések megvannak-e.

Belső törésvédő:
A Biztibuk hevederzárhoz tartozékként külön vásárolható egy acéllemezből készített belső törésvédő is. Ott szoktuk javasolni, ahol a bejárati ajtón olyan ablak van amit ha a betörő befeszít, akkor hozzá tud férni a zárbetéthez és így el tudja azt törni.
A belső törésvédőnk csak a Biztibuk készülékre szerelhető fel. A kúpos alakú belső törésvédőt négy darab acél popszegeccsel rögzíthetjük a hevederzárhoz így hozzáférhetetlen lesz a zárbetét belső oldala, így a betörő nem tudja eltörni.
Megjegyezzük, hogy több másfajta hevederzárnál a belső törésvédő csak kisebb csavarokkal rögzíthető. Ez a megoldás azért nem biztonságos, mert a betörő egy csavarhúzóval vagy egy imbuszkulccsal könnyen meglazíthatja a belső törésvédő csavarját és a törésvédő lehúzása után el tudja törni a zárbetétet.
Kérdezzen rá, hogy a belső törésvédő, hogyan van rögzítve.
A betörők jelentős része tanulmányozza a különböző megoldásokat, már az ajtón kívülről tudja mire kell számítania ha be akar törni. Ahol gyengeséget lát ott próbálkozik a betöréssel, ahol pedig nehezebb dolga lenne azt inkább elkerüli, mert nem akarja feleslegesen megkockáztatni a lebukást.
Megjegyzem, hogy a zárbetétnek önállóan is van finomnyitás és felfúrás elleni védelme. Finomnyitás elleni védelmet pedig a kulcsnyílás átfedettsége biztosítja. Zárbetétnek ezeket felfúrás és finomnyitás elleni védettségeit a MABISZ megfelelőségi ajánlásban a 2. és a 3. oldalakon is elismeri.
A MABISZ ajánlás eredeti formátumban megtalálható az árjegyzékek után.